Hoe maak je vuur?

 

happiness-quotes-sayings-happy-smartVorige week liet De Wereld Draait Door fotograaf Eddy Posthuma de Boer foto’s maken op het Amsterdam Dance Event. Zijn omschrijving van deze belevenis is heerlijk om naar te kijken en te luisteren. Met zijn 83 jaar is hij nog steeds enorm gepassioneerd voor zijn vak. Het gedrag van mensen bekijken is wat hem drijft. Hij vergelijkt in het interview de dansende menigte met “een groep gelovigen die hun handen ten hemel strekken.” Hij heeft zichtbaar plezier gehad en naarmate zijn verhaal vordert, begint hij meer en meer te stralen. Dezelfde ontwikkeling is te bespeuren op de gezichten in het publiek.

Passie is aanstekelijk! Het andere uiterste is jammer genoeg ook waar. Wanneer je uitstraalt ergens van te balen, slaat dit ongetwijfeld over op de mensen om je heen. Natuurlijk is het onmogelijk om nooit meer ergens van te balen, maar draai het eens om. Wat zijn je passies eigenlijk? Geef je deze dagelijks aandacht? Eddy is niet voor niets nog steeds fotograaf ver na zijn pensioensleeftijd. Denk jij dat je net zo zult stralen als Eddy, wanneer je de komende jaren zult doen wat je nu doet? Dezelfde studie, dezelfde vrienden, dezelfde baan? Krijg je er energie van en wil je er nog jaren van genieten? Of niet? Hoe zorg je ervoor dat je in vuur en vlam blijft staan en niet als een zielig kaarsje uitdooft op termijn?

Weet wat je drijft. Bedenk wat je blij maakt en waarom. Je drijfveren zijn zaken die altijd zullen blijven. Ze bepalen voor een groot deel je keuzes. Als je je bewust bent van waar je passies liggen, dan kun je al enorme winst maken. De volgende stap is om actie te ondernemen.

Doe wat je gaaf vindt. Ga op zoek naar een baan, een werkveld, een hobby of vrienden waar je echt enthousiast van wordt. Er zijn zo veel dingen in het leven die moeten en waar je niet voor hebt gekozen. Kies naast deze zaken voor mensen en een tijdsbesteding waar je energie van krijgt. In een flow komen door werk wat je aan het hart ligt en met mensen die hetzelfde doel nastreven of jou stimuleren om dit te doen is een fantastische ervaring.

Deel je passies met mensen die ertoe doen. Er zijn genoeg manieren om je ervaringen te delen. Het kan digitaal door middel van social media, face-to-face in gesprekken of op andere manieren. Je passies delen met mensen die belangrijk voor je zijn, werkt als olie op het vuur. Relaties die belangrijk voor je zijn, verdiep je door je vuur met anderen te delen. Je nodigt anderen als het ware uit om deel te nemen aan jouw enthousiasme. En zeg eens eerlijk: is vuur ooit kleiner geworden van delen?

Accepteer wat je niet kunt beïnvloeden. Natuurlijk kun je gelukkig worden door te kiezen om je op positieve dingen te richten in plaats van negatieve. Het is helaas niet mogelijk om dit 100% voor elkaar te krijgen. Het zit soms eenmaal tegen. Je passie is geen wondermiddel om nare ontwikkelingen te doen verdwijnen. Echter, juist in vervelende situaties is het belangrijk om je aandacht te richten op wat je blij maakt, waar je energie van krijgt. Zak niet weg in je angsten, frustraties of irritaties. Negatieve zaken zullen je vuur blussen, dus ga er niet in op. Alles wat je aandacht geeft groeit. Negeer het niet, maar sta er wel af en toe bij stil. Accepteer dat je niet alles naar je hand kunt zetten met positief denken.

Als laatste is het heel erg belangrijk dat je stil staat bij momenten die je als succes ervaart. Het zijn die momenten die er toe doen. Dezelfde momenten die Eddy ophaalt in het interview bij De Wereld Draait Door die hem laten stralen. Vier je succes en je plezier. Het is geen garantie op een lang gelukkig leven, maar wellicht op een leuker leven.